Mgr. Petra Urbancová

fyzioterapie - podologie - shiatsu
telefon: 732 405 049
5. května 660, 252 41 Dolní Břežany

Blog

Distorze neboli vymknutí hlezenního kloubu je mezi sportovci nejčastěji prodělaný úraz na dolních končetinách. Co se ale vlastně stane a jaké jsou příznaky? A jak se u nás takové zranění léčí? To se vám pokusím zodpovědět v následujících odstavcích.

 

Abychom si toto poranění přiblížili, jedná se o natažení či přetržení (částečné či úplné) některých vazů v oblasti kotníku, kdy dojde nechtěným pohybem k překročení fyziologického rozsahu pohybu. K distorzi může dojít na vnitřní nebo vnější straně kotníku, kdy kotník neudrží stabilitu a poškodí se vazy a někdy i šlachy.

Typické příznaky doprovázející distorzi mohou zahrnovat bolesti při pohybu v kloubu, nemožnost si na končetinu stoupnout, krevní výron a otok. Přítomná je i bolestivost na dotek v místě poškození. Je ale důležité ještě zmínit, že toto poranění má dle odborné literatury tři stupně závažnosti. Stručně řečeno, první stupeň je nejméně závažný. Typicky dojde k natažení postižených vazů s mírným otokem a bez značného narušení funkce kloubu. U druhého stupně již dojde k částečnému přetržení vazivové tkáně, přítomen je výraznější otok a funkce a stabilita hlezna je narušená. A proděláme-li distorzi třetího stupně, dojde u vazů k jejich úplnému přetržení, otok je výrazný se značným narušením až ztrátou funkce a stability kloubu. Každý stupeň tohoto úrazu vyžaduje specifický přístup při léčbě 1,2.

Co tedy následuje, když s distorzí opouštíme ordinaci lékaře? V prvé řadě je potřeba dodržovat lékařem stanovená režimová opatření a včas zahájit rehabilitační léčbu. Včasná a vhodně nastavená postupná zátěž hraje klíčovou roli v rychlosti a kvalitě rekonvalescence a může zabránit recidivě zranění3. A u nás v ordinaci jsme tu právě od toho. Po přihlédnutí ke stupni poranění, stáří úrazu a zda dochází či nedochází k recidivě si společně stanovíme plán postupu a co bude naším cílem, ať už to je návrat do zaměstnání či návrat ke sportu. Zpravidla bychom se zaměřovali na zmírnění otoku, uvolnění měkkých tkání a posílení svalů v okolí kloubu. Postupně bychom zařazovali komplexní pohyby pro zlepšení stability a funkce kloubu v běžných denních činnostech, až bychom se společně přesunuli ke cvičením specifickým k návratu ke sportu.

Ke zmírnění otoku nám může posloužit např. aplikace kinesio tapu, pro uvolnění měkkých tkání třeba šetrné míčkování nebo cílené techniky pro ovlivnění fasciálních struktur. Vhodná je i mobilizace okolních kloubů. A pro posílení můžeme využít tzv. izometrickou kontrakci svalů (cvičení proti izolovanému odporu, kdy nedochází k pohybu v kloubu), aktivní a pasivní pohyby v kloubu pro obnovení mobility a postupně přecházet k zatěžování a stabilizaci kloubu. Pomůžeme i s aplikací pevného tapu pro zlepšení stability v počátcích při návratu ke sportovní aktivitě.

Terapii je vhodné doplnit o elektoléčbu nebo laser. Laser urychluje hojení, stahuje otok a působí proti bolesti. Rádi také využíváme kombinovanou elektroterapii, která má podobný účinek a navíc pomáhá, pokud se v okolí poranění nebo na lýtku vytvoří trigger pointy.

Trápí nebo trápila vás distorze hlezna? Či jste ji prodělali opakovaně a chcete tomu už učinit přítrž? Přijďte se k nám poradit, rádi vám s léčbou pomůžeme!


Citace:

  1. ORTEGA-AVILA, A. B. et al. Conservative Treatment for Acute Ankle Sprain: A Systematic Review. Journal of Clinical Medicine [online]. 2020, 9(10), 3128 [cit. 24. 8. 2023]. Dostupné z: doi: 10.3390/jcm9103128
  2. Ankle Sprain. Physiopedia [online]. © 2023 [cit. 24. 8. 2023]. Dostupné z: https://www.physio-pedia.com/Ankle_Sprain
  3. GADDI, D. et al. Acute Ankle Sprain Management: An Umbrella Review of Systematic Reviews. Frontiers in Medicine [online]. 2022, 9 [cit. 24. 8. 2023]. Dostupné z: doi: 10.3389/fmed.2022.868474

Mgr. Petra Urbancová

5. května 660, Dolní Břežany

mobil:  732 405 049

© 2024 PUrehab  |  ič. : 76646696, firma je zapsána v živnostenském rejstříku MěÚ Mariánské Lázně, není plátce DPH